1.1.2024

Sieniä savesta


Viime syksy meni sienibuumin parissa. Pitkästä aikaa riitti sadettakin koko syksyn ajalle ja kävimmekin sienessä melkein joka viikonloppu. Onnistuin myös pääsemään aikuisopiston keramiikkakurssille, joka alkoi pahimman sieni-innostuksen keskellä. Ja koska mielessä oli lähinnä vain sieniä, ei ole suuri yllätys mitä savesta ensimmäisenä muotoutui.


Otin muotoiltavaksi ruskeaa savea, ns. korkkisavea. Olin edellisellä kurssilla tehnyt samasta savesta jotain pientä ja todennut siitä tulevan todella kivan näköistä ihan vain yksinkertaisen kirkkaan lasitteen kanssa. Väri ja pintakuvio olivat tismalleen sopivia suppilovahveron ja herkkutatin lakkiin.


Väreinä käytin alilasitteita ja engobeja, mikä mihinkin kohtaan sopi. Kantarelleja tein lopulta kaksi, joista toinen alilasitteella ja toinen engobella. Varmuuden vuoksi pari erilaista, kun keramiikan kanssa ei aina tiedä mitä tuleman pitää...


Vaaleampi kantarelli on tehty engobeilla ja tummempi alilasitteilla, selvästikin alilasite oli niille parempi sävyn osalta. Tumma pohjalevy on ehkä myös kivemman värinen kuin vaalea.


Pintakuvioita oli hauska tehdä. Tatin jalkaan kaiversin ensin pieniä viiltoja ja sen jälkeen kevyt kerros valkoista engobea. Jalan alaosaan laitoin efektiksi hieman oksidia (taisi olla rutiilia). Lakin alapuolta pistelin neulontapuikolla. Tatti oli niin paksu, että se piti muotoiluvaiheessa kaivertaa sisältä ontoksi.

Mietin mitä muita sieniä vielä olisi voinut tehdä. Mustatorvisientä harkitsin, sen kanssa tämä olisi ollut sellainen kokonainen "kaikki parhaat sienet" setti :D Mutta mustatorvet ovat niin ohuita, että sitä tuntumaa on vaikea saada aikaan savella. Haasteen kannalta vaikka huhtasieni tai korvasieni voisi olla mielenkiintoinen...

2 kommenttia:

  1. Ihania sienitöitä! 😍 Tosi söpöjä! Myö käytiin sisarusten kanssa syksyllä savityökurssilla ja oli todella hauskaa - jäi pieni kipinä, että pitää toistekin mennä. 😊 Savessa on paljon mahdollisuuksia ja pidän varsinkin "pilkullisista" ja rosoisista savista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😊 Savityöt on kyllä ihan parasta ajanvietettä. Mahdollisuuksia on tosiaan vaikka miten paljon kun yhdistelee eri tekniikoita ja koristelutapoja. Pilkkusavet ovat minustakin hauskoja, tulee kiva pinta jo ihan sellaisenaan 🙂

      Poista