Dreijaus on asia, jota olen halunnut kokeilla ties kuinka kauan. Paljon kauemmin kuin olen edes tiennyt että sitä kutsutaan "dreijaukseksi". Näyttää aina videoissa niin mukavalta, miten saviruukku vain sulavasti muotoutuu. Nyt aikuisopiston keramiikkakurssilla tuli mahdollisuus kokeilla, kun luokan perähuoneessa oli kaksi dreijaa, opettajan mukaan vanhoja ja vähän huonoja, mutta käyttökelpoisia.
Alkukurssista seurasin kun monet muut kävivät perähuoneessa dreijaamassa. Jotkut tulivat sieltä takaisin upeiden kippojen kanssa, mutta yhtä monet vain savimöykyn kanssa sanoen että "ei tullut mitään" :D Olinkin jo kuullut kurssitovereilta ettei dreijaaminen ole helppoa. Mutta täytyihän sitä nyt ainakin kokeilla, kun oli vihdoin mahdollisuus.
Opettaja neuvoi vieressä kun dreijasin ekaa kippoa. Helppoa se ei tosiaan ollut ja asiaan liittyi paljon tekniikkaa, jota ei dreijausvideoita katsoessa tule ajatelleeksi. Esimerkiksi savea piti tosi kauan veivata eestaas jotta sen sai keskitettyä, ja sitten vasta voi painaa reiän keskelle. Sitten tosi hitaasti aletaan nostamaan reunaa. Pieni virheliike ja kippo voi olla mennyttä.
Ensimmäinen dreijattu kipponi on pikkuinen ja painava, mutta kippo siitä (iloiseksi yllätykseksi) kumminkin tuli. Reunojen ohentamista olisi voinut jatkaakin, mutta riski mennä pieleen oli sen verran suuri että totesin kipon valmiiksi heti kun se näytti edes vähän joltain.
Käytin dreijaukseen pilkkusavea, jonka kivat pilkut tulevat esiin myös värillisen lasitteen läpi. Tässä kipossa pilkut ovat eri puolilla asettuneet vähän eri tavoin ja lasitteen paksuus vaihtelee, joten pinnasta tuli mielestäni aika hauska.
Niin, itse dreijauksesta en myöskään saanut sottaisuuden takia yhtään kuvaa. Kädet kun olivat alusta loppuun aivan savessa...
0 kommenttia:
Lähetä kommentti