9.12.2021

Mehiläisvahaliinoja



Välillä tuntuu hullulta käyttää kertakäyttöistä tuorekelmua tilanteissa, joissa se ei edes pääse likaantumaan. Olin kuullut että tähän tarkoitukseen on olemassa mehiläisvahaliinoja, joita on myös helppo valmistaa itse. Kokeilemaan siis.

Käyttämäni tarvikkeet:

- Puuvillakankaan paloja, reunat ommeltu siksakilla
- Kimpale mehiläisvahaa
- Raastin
- Leivinpaperia muutama arkki
- Silitysrauta

Homma alkoi mehiläisvahan raastamisella, joka olikin tässä työläin vaihe. Vaha on ensin melko kovaa ja pehmetessään tarttuu helposti sormiin ja raastimeen. Vahaa ei onneksi kumminkaan kovin suurta määrää tarvitse per liina. Vaivaa saa nähdä sitten vielä siinä, jos haluaa saada raastimen tämän jälkeen puhtaaksi :D Itse en ole tässä vielä onnistunut, toivotaan että tarpeeksi monta kierrosta tiskikoneessa lopulta tekee tehtävän. Kuuleman mukaan samaa raastinta voi kumminkin huoletta edelleen käyttää ruuanlaitossa.



Liina laitetaan leivinpaperin päälle ja vahaa ripotellaan tasaisin välein. Päälle toinen leivinpaperi ja sitten silitetään kolmen pisteen teholla päältä. Kun vahat ovat sulaneet, tarkistetaan jäikö kuivia plänttejä, ripotellaan niihin kohtiin lisää vahaa ja silitetään uudelleen. Itse vielä lopuksi käänsin liinan leivinpaperien välissä toisin päin ja silitin kertaalleen uudelleen. Sitten parin minuutin odotus että vaha ehtii kuivua, ja valmista tuli.



Liinat ovat olleet käytössä käteviä. Ne muotoutuvat kulhon päälle sopivaksi, kun kädellä hetken lämmittää taitoksen kohdalta. Yhtä tiiviisti ne eivät aina tunnu tarrautuvan kuin tuorekelmu, mutta enimmäkseen käytän niitä asioissa joissa se ei ole niin tärkeääkään. Kelpo kokeilu joka tapauksessa!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti