27.7.2020

Mette-nalle: toinen omatekemä nalle


Kesäloman kuluessa sain vihdoin aikaiseksi tehdä loppuun työn alla olleen nallen. Tämä nalle oli toinen itse tekemäni "perinteinen" nalle. Täältä löytyy postaus Panu-nallesta, joka oli ensimmäinen. Inspiraatiota uuteen nalleen sain viime kesänä vieraillessamme Steiff-museossa Saksan Giengenissä. Siellä oli perinteisiä ja vähemmän perinteisiä nalleja yllin kyllin, sekä myös pieni nalleateljee, jossa vieraat voivat seurata kun oikeat ihmiset valmistavat käsintehtyjä nalleja. Vaikuttava paikka (ainakin tällaiselle nallehullulle)!

Nallenvalmistajan työpiste Steiff-museossa

Oppaana nallen tekemiseen käytin tälläkin kertaa Nalleverstas-kirjaa. Kirjassa on valmiit kaavat neljään erilaiseen nalleen (täysikokoiseen, lisäksi on kaavoja mm. miniatyyrinalleihin). Kaavojen soveltaminen omaan suuntaan ei välttämättä olisi mahdottoman vaikeaa, mutta ainakin vielä tällä kertaa käytin kirjan kaavoja sellaisenaan.

Kaavat valmiina!

Turkiskankaan uutta nallea varten hain Hobby Pointista. Kangas oli kiharaisempaa ja hieman lyhytkarvaisempaa kuin edellisessä nallessa. Tämä kangas oli jonkin verran helpompaa ommella, koska lyhyempien karvojen ansiosta ommeltavat kappaleet oli helpompi asettaa tarkasti vastakkain. Tällä kertaa ompelinkin kaikki kappaleet ompelukoneella, kun viimeksi ompelin osan käsin. Tassunpohjiin käytin samaa mokkakangasta kuin ensimmäisessä nallessa.

Nallen osat leikattu

Pää ommeltu ja naama paikoillaan!
Kirjan mukaan naaman voisi lisätä myös vasta lopuksi, mutta mielestäni tuntui helpommalta tehdä se ennen kuin kaula-aukko on ommeltu kiinni.

Nivelten kiinnitystä. Näillä saadaan nallelle liikkuvat tassut ja pää. Nivelet ovat pahvisia sokkaniveliä joiden sokat taivutetaan ja kiristetään pihdeillä.

Täyttämistä vaille valmis!

Nalle valmis <3 Tämän nallen nimeksi tuli Mette.

Tässäkin nallessa on vielä paljon aloittelijan virheitä, kuten pientä toispuoleisuutta siellä täällä. Nivelet, eristyisesti etutassut, eivät mittausyrityksistä huolimatta osuneet sopivalle kohdalle, vaan jäivät liian alas. Sokkaniveliä ei kuitenkaan ihan helpolla (jos mitenkään) saa irrotettua kun ne on kerran taivuttanut kiinni. Nallelle jäi siis hieman pitkä kaula. Onneksi iso rusetti pelastaa profiilin :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti