25.3.2018

Talviloma Madeiralla


Käytiin pienellä talvilomamatkalla Madeiralla. Tässä siitä pieni raportti. Madeira ei ollut itsestäänselvä valinta, mutta osoittautui vaihtoehdoista kiinnostavimmaksi sään, luontokohteiden ja kohtuullisen hinnan perusteella.

Otettiin tällä kertaa valmis lennot+hotelli -paketti Tjäreborgilta. Siellä sit mentiin keski-ikäisten ja iäkkäämpien suomalaispariskuntien seassa :D Hotellissakaan ei juuri muita meidän ikäisiä tai nuorempia näkynyt.

Merta ja palmuja hotellihuoneen parvekkeelta

Ensimmäisenä kokonaisena päivänä sää vaikutti hyvältä ja lähdettiin heti ensimmäiselle suunnitellulle kohteelle, saaren itäisimmän kärjen eli Ponta de São Lourençon vaellukselle. Ensin mentiin puolitoista tuntia bussilla kovaa vauhtia pitkin mutkaisia mäkiä ja jyrkänteitä, huhhuh, välillä vieressä avautuvat kymmenien tai satojen metrien äkkipudotukset huimasivat niin että piti puristaa penkkiä kaksin käsin :D Mutta kun joka suuntaan bussilla mennessä tiet olivat tällaisia, siihen tottui pian ja loput bussimatkat voi vain ihailla näkymiä.

Maisemia bussista

Ponta de São Lourençon reitti oli edestakaisin noin 7km. Paljon nousua ja laskua, kivikkoisia polkuja ja ajoittain kuumakin auringonpaiste, kyllä sai tällä yleiskunnolla kaikki voimansa laittaa :D Mutta maisemat olivat sen arvoiset, yksi parhaita kokemuksia tällä reissulla.


Seuraavana päivänä lähdettiin Tjäreborgin opastetulle kierrokselle saaren länsiosiin. Sää ei suosinut kierrosta yhtään, mutta kierrettiin pari ihan mielenkiintoista paikkaa joihin ei itsekseen olisi koskaan päätynyt.

Kierroksella ensimmäinen kohde oli Cabo Girãon näköalatasanne. Tämän paikan juttu on jyrkänteen reunan yli rakennettu tasanne, jossa on läpinäkyvä lasilattia. Siinä voi seistä ja tähyillä 580m alempana näkyvää maanpintaa. Tosin tällä kertaa maanpinnasta ei ollut mitään havaintoa, koska koko paikka oli tiheän sumun peitossa ja tasanteen tuolla puolen näkyi kaikkialla pelkkää tyhjää :D Tuli kyllä aika maailman reunalla -fiilis, kun ympärillä vielä pauhasi samalla kunnon myrskytuuli. Eli omanlaisensa kokemus tämä oli näinkin.


Kierroksella vierailtiin myös banaaniviljelmillä Madalena do Mar -kylässä

Porto Monizin suola-altaat ja kuohuva meri

Kupposet ponchaa vuoren huipulla :3

Illalla takaisin Funchalissa zombie-maisemissa

Seuraavana päivänä oli aurinkoista, joten päätettiin mennä köysihissillä Monten trooppiseen puutarhaan ja sieltä jatkaa toisella köysihissillä Kasvitieteelliseen puutarhaan.

 Aamulla ensin pieni kierros nätissä puistossa Funchalin rannassa

Näkymiä Funchaliin köysihissin kyydistä

Monte Palace Tropical Garden oli valtavan kokoinen puisto. Tykkäsin erityisesti Aasia-teemaisesta alueesta :3

Tropical Gardenin jälkeen mentiin Kasvitieteelliseen puutarhaan, joka sekin oli aika valtava ja kasvilajeja oli loputtomasti. Varmaan paikka on parhaimmillaan kesällä kun kaikki kukkii. Mutta oli nätti paikka nytkin ja erityisesti kaktustarha oli mielenkiintoinen.


Seuraavana aamuna oli tarkoitus mennä vihdoin levadavaellukselle. Levadat ovat paikallisia kastelukanavia joita kulkee ympäri saarta, ja niiden vieritse kulkee usein kävelyreittejä. Paikallisbussien epätäsmällisyyden takia päästiin levadalle lopulta vasta iltapäivällä (koko paikkaan kulkee vain 2 bussia päivässä).

Levada oli nimeltään Balçoes, edestakaisin noin 3km pitkä. Polku oli leveä ja helppokulkuinen. Päädyssä oli tasanne jolta oli hienot näkymät saaren korkeimmille huipuille (jotka tällä kertaa olivat osittain pilvien peitossa). Kävelyssä ei mennyt tuntiakaan, mutta paluubussia saatiin odotella yli 2 tuntia :D Sää oli siellä ylhäällä viileä eikä huvittanut odotella ulkona, joten vietettiin aika viereisessä kahvilassa.

Tuskin hienoimpia levadoita mitä on, mutta ainakin mukava ja helppo!
Sattuneista syistä muut levadat jäivät tällä reissulla väliin.

Näkymiä tasanteelta reitin päädystä

Seuraavana päivänä lähdettiin käymään valasmuseossa Caniçal-kalastajakylässä itäisellä rannikolla. Vähän epäiltiin kuinka iso tai hyvä museo noin korvesta löytyy, mutta oli kyllä aivan kelpo paikka. Siellä oli myös kiikarit joilla sai tähyillä valaita, delfiinejä ja munkkihylkeitä :3

Museon jälkeinen tomaattikeitto. Valkoinen juttu ei ollutkaan smetanaa, vaan yllättävä uppomuna!

Viimeiseksi päiväksi meillä ei ollut enää mitään suunniteltua ohjelmaa. Sää oli hyvä, joten vietettiin aamupäivä tallustellen pitkin satamaa (ja etsien regional-pokemoneja, löydettiin Tropius \o/). Iltapäivällä käytiin valtavassa halpahallissa :D

Päivän Suomi halpahallissa

Hyllykaupalla erilaisia puutarha-Buddhia. Ainakin 5 tällaista hyllyllistä. Vähän creepyä mun mielestä :D

Päivälliseksi paikallinen erikoisuus: espetada-lihavarras. Nam!

Illalla vielä herkuttelua Kinder Bueno-kakulla hotellin läheisessä kakkukahvilassa.
Tämä kahvila oli koko matkalla suunnilleen ainoa paikka jossa sai hyvää palvelua :0

Lomasta tuli lopulta vähän erilainen kuin etukäteen suunniteltiin. Alunperin oli tarkoituksena vuokrata auto ja sen avulla käydä enemmän levada-vaelluksilla ja muuten vaan kierrellä ympäriinsä, käydä vuorten huipuilla ym. Mutta kun nähtiin millaisia tiet paikan päällä on, kaikkialla jyrkänteitä ja pystysuoria mäkiä ja 2-kaistaisia liikenneympyröitä, päätin että en kyllä täällä aja :D Aivan onnistunut ja antoisa loma oli kyllä ilman autoakin. Bussilla matkustaminen oli kaiken lisäksi halpaa.

Ehkä tuonne mukavaan ilmastoon ja nätteihin maisemiin voi lähteä talvea pakoon joskus toistekin :3


0 kommenttia:

Lähetä kommentti